;
Close

Ти-Тап

Ти-Тап е метод на мускулна активация - цялостна обучителна система, която развива тялото и духа за кратко време, с минимално количество повторения. Ти-Тап е различен от всичко друго, което сте изпитвали досега. Той не изисква допълнително оборудване или много място. Необходими са чифт маратонки, около един квадратен метър пространство и желание.

 

Основен елемент в упражненията е комуникацията между лявата и дясната половина на мозъка, което подпомага мозъчната функция и подобрява пространствената координация. Други положителни промени са свързани със засилването на метаболизма и лимфатичната функция, подобряване на храносмилането и усвояването на храната, както и регулирането на хормоните и подобряването на съня. Необходими са само няколко дни занимания, за да усетите видими промени в енергичността си, справянето със стреса и подобряването на съня.  

 

Ти-Тап е много ефективен, но само и но само и единствено, ако човек го практикува редовно. Основните принципи заложени във всяко упражнение са линейно подравняване на тялото, едновременно активиране на между пет и седем мускула (за сравнение - повечето други практики включват между един и три), лимфатична функция и пълноценно включване на фасцията в движенията.

 

Редовното практикуване на Ти-Тап създава издължени и плътни мускули като ефективно и бързо премахва ненужните мазнини. Важна особеност при Ти-Тап е, че той активира мускулите в двата края на закрепване към ставите, на не в средната част на мускула, както е при повечето други упражнения. Това помага за бързо изграждане на мускулна плътност, а не толкова на мускулен обем.  По-голямата мускулната маса води до изгаряне на повече мазнини в спокойно състояние, а в крайна сметка до здраво и стегнато тяло.

 

Хора, които сега започват да се занимават с Ти-Тап, обичайно натрупват 2-3 килограма нови мускули, което може да се отрази като покачване в теглото. Но в същото време отбелязват сваляне на сантиметри в обиколките на тялото, особено в средната част. Всичко това се постига без използване на допълнителни тежести и само с 8 повторения на всяко движение.

 

Тези резултати са обичайни, но се постигат само, ако упражненията се изпълняват съзнателно, следи се спазването на естественото подравняване на тялото и за активната комуникация между мозъка и мускулите. Така Ти-Тап не е само движение за тялото, но и упражнение за мозъка. Затов Ти-Тап не се изпълнява на музикален фон, а на тихо място, в което можеш да чуеш мислите си или напътствията на инструктора.  

 

Като допълнение, Ти-Тап укрепва ставите и подобрява положението на гръбначния стълб. Това не само подпомага поддържането и контрола на теглото, но и предпазва от травми.

 

Всичко това прави Ти-Тап не просто поредната система от упражнения, а уникален рехабилитиращ подход към фитнеса. С практикуването му се изграждат отново загубените връзки между конкретни мускулни групи и мозъка. Така по-лесно се топят мазнини в считаните за „трудни зони“ – гръб, вътрешна и външна част на бедрата, ръцете и прочие. А най-хубавото е, че основните практически насоки в Ти-Тап могат да се прилагат в ежедневието или други спортове, което да ви позволи да практикувате любимия си спорт по-пълноценно, без да се притеснявате от травми.

 

Чуйте повече за Ти-Тап и опитайте няколко упражнения в YouTube.

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Гергана Радович,

Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!