;
Close

Първи стъпки за излизане от депресията

 

Редица изследвания показват, че техниките за емоционална свобода (ТЕС) е един от най-ефективните - ако не и най-ефективният, начин за справяне с депресивните състояния. Преодоляването на проблема обаче е свързан с няколко важни неща.

 

От всички тях, може би на първо място стои желанието да го преодолееш. Наистина. Никой не обича да страда, но понякога страданието ни носи някакви ползи – грижат се за нас, посещават ни, съобразяват се… Или страданието ни спира да вземем важно решение, което още не сме готови да вземем… Или ще ни отдели от обичани от нас хора... Или ще ни хвърли в непознатото…

 

А намирането на отговор на въпроса „Какви ползи ми носи това страдание“ е много важна част от процеса за излизането от депресивното състояние.

 

Причините, предизвикали депресията, са важни, но според мен по-важното е да определите ясно сами за себе си дали и защо искате да го преодолеете. Върху причините – особено тези в миналото, трудно можете да въздействате, но можете да направите много, за да се освободите от емоциите и последствията от тях. Звучи страшно, но не е чак толкова страшно – просто иска време, работа и подкрепа.

 

Повечето хора преминават през различни депресивни периоди в живота си, свързани с определени събития – например раждане на дете или загуба на близък човек. Това е неизбежно. При тези случаи прилагането на ТЕС върху аспекти, свързани със самото събитие може да доведе до бързи и дълготрайни резултати.

 

При хора с хронична депресия продължителността на терапията може да е доста по-дълга и обикновено се работи по доста различни аспекти от живота на засегнатия. При дългосрочен период на депресията обикновено се редуват състояния на превъзбуда с депресивни епизоди. ТЕС помага за балансиране на емоциите и в едните, и в другите; за намаляване на честотата на депресивните периоди и за увеличаване на времевата рамка между тях. Важно за хората, които се борят с този проблем, е да осъзнаят, че терапията ще отнеме време и е напълно нормално да преживяват депресивни периоди дори по време на самата терапия. В тези моменти е задължително човек да продължи да използва ТЕС и самостоятелно, за да се справи по-лесно с негативните чувства, емоции и мисли, които го завладяват.

 

Трябва да се отбележи, че понякога осъзнаването, че депресията си е отишла напълно става няколко седмици или месеци след целенасочената работа с ТЕС. Няма точна времева рамка, защото това зависи до много голяма степен от степента на депресията, от желанието и способността на човек да се справи с него, от причината за възникването й и от редовното практикуване на ТЕС (самостоятелно, както и с практик), но период от няколко месеца може да е достатъчен за ефективното й преодоляване. В тези случаи хората може и да не си дадат сметка, че процесът се дължи на работата с ТЕС.

 

Горното важи при всички случаи, независимо дали работите сами или с практик. Най-хубавото на работата с ТЕС е, че той се прилага и самостоятелно, но потупването трябва задължително да бъде редовно.  

 

При някои сериозни депресивни състояния освен самостоятелното прилагане, силно се препоръчва и работа с квалифициран практик. Той може да ви преведе безопасно през места, които не смеете или не можете да посетите сами.

 

 

Гергана Радович, холистичен терапевт

 

Повече по темата: 

Симптоми на депресията