;
Close

Симптоми на депресията

Депресията. Онова чувство на огромна празнота и тежест, все едно носиш света на гърба си. Обсебващата мисъл, че няма смисъл да се будиш сутрин и най-добре се чувстваш изолиран от света и скрит на тъмно под завивката. Познато ли ви звучи?

 

Ако сте преживявали или в момента се борите с период на депресия, знаете че никак не е лесно просто да станете от леглото и да започнете да отхвърляте задачите си за деня. Не е лесно да отидете на работа. Да се разходите. Да излезете с детето или с приятели навън. Не е лесно просто да се раздвижите, както ви съветват ваши приятели или познати.

 

Но не е и невъзможно! Затова четете нататък.

 

Какво представлява депресията?


Депресията е един от големите бичове на съвременното общество и като че ли проблемът се задълбочава. Очаква се, че до 2020 г. само в Съединените щати депресията ще е на второ място по честота, предшествана само от исхемичната болест на сърцето.

 

Всеки от време на време се чувства тъжен и нещастен, това е част от живота. Загуба на близък човек, лоша оценка на изпит, провален проект, незаслужена обида – всичко това може да натъжи и да те накара да се почувстваш зле за известно време. Но когато състоянието продължава дни, седмици или месеци наред, придружено със симптоми за безсмислие от живота, безнадеждност и безпомощност, е време да се потърси помощ.

При различните хора симптомите на депресията са различни, но най-често срещаните от тях са:

  • Чувство за безпомощност, малоценност и/или вина, песимизъм
  • Изключителна умора и затруднения с паметта
  • Безсъние и проблеми със съня, свързани с раздразнителност и безпокойство
  • Загуба на мотивация за каквото и да е, включително занимания, които са били интересни преди това – това е един от най-характерните симптоми на депресията
  • Ниско либидо
  • Загуба на апетит или напротив – повишаване на апетита
  • Физическа болка или храносмилателни проблеми, които не се поддават на третиране
  • Чувство на празнота и изключителна тъга
  • Мисли или опити за самоубийство

Най-общо депресията може да се определи като лека, средна и тежка и при различните степени се изискват различни подходи на лечение. Едно обаче е сигурно – комплексните усилия в няколко посоки – терапия (включително с методите на енергийната психология), хранене и детоксикация на организма, пълноценно движение, излагане на повече слънчева светлина, редовни срещи с близки и приятели – могат да помогнат за постигане на ефективни и трайни резултати. При по-силните форми на депресия, консултацията със специалисти е задължителна. В момента има тенденция насочена към отхвърляне на приема на антидепресанти, но понякога те имат много важна роля в овладяване на състоянието. Приемът, дозировката и спирането на подобни медикаменти трябва да се извършва само и единствено под специализиран лекарски контрол.

 

При всички случаи надеждното справяне с депресията започва от личното намерение да се работи в тази насока. Без това лично намерение, всякакви други мерки могат да бъдат слабо ефективни.

 

И тук избирам да завърша с един популярен виц за мечо Пух и Прасчо, който да напомни, че еднr от ефективните средства за справяне с депресията са смехът и времето, прекарано с близки хора.

 

- Пух, какво е депресия?

- Депресия, Прасчо, е, когато си купиш обръч за въртене и той ти е точно по мярка.

 

Гергана Радович, холистичен терапевт

 

Вижте повече по темата

Скала на Аарон Бек за оценка на степента на депресия

Първи стъпки за излизане от депресията