;
Close

Погрижете се за себе си

грижа за себе си

 

Трудно ли ви е да намирате време за себе си, защото винаги поставяте другите на първо място?  

 

За много хора, особено за жените, е трудно да отделят време, за да се погрижат за себе си. Те намират редица извинения и оправдания – пред самите себе си и пред другите - защо не могат да спортуват, да се хранят по-добре, да полагат грижи за кожата и тялото си, да отделят време за развлечения, среща с приятели и да практикуват заниманията, които обичат. Много от тях дори не смятат, че имат право на тази грижа и време за себе си. Тази статия ще ви помогне да разберете кои са основните области, на които да обърнете внимание. По-късно ще поговорим за основните, които ви пречат да се грижите по-добре за себе си и как да преодолеете това.

 

За да постигнете резултатите, които искате, е необходимо първо ясно да определите целта си. Какво означава за вас да се грижите добре за себе си? Може би полагате усилия в някои насоки, но не успявате да се справите достатъчно добре в други. Може би тотално сте занемарили една област от живота си, най-често това е движението, докато наблягате на друга – например храненето. Вижте кои са основните теми, върху които си струва да се замислите.

 

Хранене

Всеки организъм има своя собствен оптимален начин за хранене. Потърсете начина, който е най-подходящ за вас – нисковъглехидратна или високомазнинна диета, АИП, палео, вегетарианско хранене, хранене според кръвната група и други. Поинтересувайте се кои са плюсовете и минусите на всеки режим и преценете дали е добре за вас. Заложете на проверени и надеждни източници и специалисти, а не залитайте по последния писък на модата в диетите.

 

Движение

За някои хора редовно е 2-3 пъти седмично, за други 5-6 пъти. За трети посещаването на спорт дори веднъж седмично е сериозен напредък. Всеки започва от някъде, затова се фокусирайте върху вашата отправна точка и не се сравнявайте с другите. Ако досега не сте слизали от колата, започнете да ходите на работа пеша (ако е възможно) или с градски транспорт 2-3 пъти седмично. Или спортувайте два пъти седмично по 30-60 минути.

 

Емоционално здраве

Емоционалният баланс е основна част от здравия живот. Може да не сте преживели непременно тежка загуба, а просто да сте сменили работата или жилището си. Може би ви е трудно да се справите с изискванията, поставени пред вас. Може би ви предстои важен момент – сключване на брак или дете, което напуска семейството ви, за да се премести да учи или живее на друго място. Или просто искате да намерите време да останете сами със себе си дори за няколко минути на ден. За да постигнете емоционален баланс, не е необходимо за игнорирате всички останали области от живота си и семейството си, просто е важно да отделяте систематично поне по десетина минути на ден, за да работите върху тези въпроси.

 

Добър външен вид

Добрият и поддържан външен вид отваря повече врати. Той не трябва да се превръща в самоцел, но всеки самоуважаващ се човек – жена или мъж – трябва да полага усилия да изглежда добре. Редовните грижите за кожата на лицето и тялото, поддържаната прическа и маникюр, както и подходящият грим са важна част от грижата за себе си, но доста хора ги пропускат. Чистите и спретнати дрехи са по-добър избор, отколкото парцал по последен писък на модата, на порядъчно накапан.

 

Да намирате време за хобито си

Имате ли си хоби? Ако нямате, намерете си. Независимо дали става дума за плетене, шиене, сглобяване на макети, изработване на мебели или аксесоари, рисуване, правене на мартеници или други, отделянето на време за хобито ви е важна част от грижата за себе си. Практикуването на дейности, които не са пряко свързани с работата ви, ще ви позволят да разкриете дълбоката си творческа същност, ще ви помогнат да се отърсите от ежедневните грижи и да позволите на ума си да притихне.

 

Да се срещате с приятели

Кога за последен път излязохте с приятели, които обичате? Срещата с близките на сърцето ни хора е важна част от здравия и балансиран живот. Не го подценявайте и отделете време за тях.

 

Да пътувате повече

Излизането от рутината и от ежедневието дори за ден е чудесен начин да релаксирате и да оставите проблемите зад гърба си. Някои хора предпочитат да пътуват за седмица или повече в чужбина, защото само там могат да се отпуснат изцяло. Други излизат от ден за града и това им помага да възстановят силите си. Независимо дали отивате за уикенд в близката планина или две седмици на океана на другия край на света, пътуването носи разнообразие и приятни емоции, а това несъмнено ще се отрази благоприятно на тялото и душата ви. Срещата с нови хора, нови места и нови храни, помага да изградите по-добра представа за живота, който водите и какво бихте искали да промените в него или напротив – би ви показала, че разполагате с много повече, отколкото си мислите.

 

Има ли друга област, която свързвате с грижата за себе си? Споделете я с нас във Фейсбук.

 

Ако имате нужда от професионална помощ, свържете се с мен за кратка безплатна среща. На нея ще се запозная с вашата ситуация и ще обсъдим възможните решения.

 

Гергана Радович, холистичен терапевт