;
Close

Да погледнем назад преди да тръгнем напред

looking back

 

Честита Нова Година! Нека е здрава и много успешна!

 

Обикновено краят на годината е изпълнен с много вълнение и подготовка за предстоящите празници.  Новата година идва с обещания за ново начало, нови успехи, нови емоции. Залисани в ежедневието си и бързащи да се отървем от старата година, особено ако сме имали силни травмиращи изживявания, ние рядко спираме, за да си дадем сметка какво се постигнали дотук и какво искаме да постигнем или да променим през следващата година. А без анализ на постигнатото, няма да успеем да започнем на чисто новото. За мен лично първите почивни дни са много добър момент за равносметка и поставяне на нови цели.

 

Ще ви покажа как лесно и бързо да си дадете по-ясна сметка за изминалата година. Ако отделите време за това упражнение, ще разберете, че сте постигнали много повече, отколкото сте очаквали и ще ви даде ценна обратна връзка за собствения ви живот.

Вземете един празен лист и попълнете таблицата, която виждате по-долу. Отделете по няколко минути, за да се замислите за потребностите, които имате във всяка сфера в живота си – вашите индивидуални нужди, в семеен план, в служебен план, като част от определена социална среда или приятелски кръг. Може да подредите таблицата според вашите лични приоритети. Ако не сте семейни или нямате намерение да сте скоро, помислете за най-близките си роднини и взаимоотношенията ви с тях – братя, сестри, родители.

 

Целта на упражнението не е да се обвинявате за това, което не сте постигнали, а по-скоро да видите ясно пред себе си какво сте направили през годината. Напишете всичко, за което се сетите, дори да смятате, че няма пряка връзка с постиженията ви. Не делете постиженията или неуспехите си на важни и маловажни, а изредете всичко.

 

Аспект

Постигнах

Не постигнах

Личен живот/лично развитие

 

 

Семейство (най-близки хора)

 

 

Работа

 

 

Приятели/социален кръг

 

 

 

Погледнете написаното. Към секцията „Постигнах“ може да има: записах се на курса, който отдавна исках, създадох семейство, отидох на мечтаната екскурзия, научих нов език, отделях време на приятелите си, открих нови интереси, подкрепих съпруга си/съпругата си в тежък момент и прочие.

 

Към секцията „Не постигнах“ може да има: не успях да си напиша проекта/дипломната работа; не завърших курса, който беше важен за моето развитие; не отделях достатъчно време на децата си/семейството си/приятелите си; не почивах нито ден; не ви върви в работата; не ме одобриха на интервюто и други.

 

Анализирайте двете колони една по една. Първо се поздравете за постигнатото. Вероятно е доста повече, отколкото ви се е струвало преди да започнете да пишете. Вероятно сте се сетили за неща, които са ви убягнали на пръв поглед. Затова е хубаво да отделим достатъчно време за това упражнение, ние лесно забравяме да това, което сме свършили добре. После си отговорете на въпроса тези резултати водят ли ви до целта, която стои пред вас. Ако да, честито! Ако не, четете надолу.

 

Ако отговорът ви покаже, че действията, които сте предприели не ви водят към постигане на целта ви, попитайте се защо. Това ще ви даде яснота в каква посока трябва да работите оттук нататък. Не забравяйте, че някъде по пътя целите може и да са се променили, това е нормално, приемете го и продължете напред към новите си цели.

 

Обърнете внимание на целите си – те отговарят ли на вашите желания и потребности, на визията ви за живота и на вътрешните ви ценности? Запитайте се – тази конкретна цел в хармония ли е с това, което представлявам или искам. Ще получите отговор със сигурност. Ако не веднага, то скоро. Този отговор може да дойде под формата на мисъл, чувство, среща, събитие. Обръщайте внимание на нещата, които се случват вътре и извън вас.

 

Сега се абстрахирайте от конкретните отговори и погледнете на ситуацията като едно цяло. Чувствате ли се удовлетворени от живота си като цяло? Изпитвате ли баланс? Какво ви притеснява? Чувствате ли се изнервени и изморени или напротив, никога не сте били в по-добра форма. Спите ли добре? Чувствате ли се преуморени? Времето стига ли ви? Домашният любимец дразни ли ви необичайно много? Крещите ли на най-близките си и не толкова близките си хора?

 

Обърнете внимание на физическото си тяло. Съвременният човек дотолкова е изключил главата от тялото си, че вярва, че ако логически всичко изглежда наред, то значи всичко е наред. Вие направете нещо различно. Запитайте се имате ли болежки или стягания по тялото, които пренебрегвате? Движението доставя ли ви удоволствие или по-скоро ви тежи? Ядете ли здравословно редовно или каквото и когато и попадне? Лесно ли ставате сутрин или напротив?

 

Отговаряйки на тези въпроси, ще си дадете сметка, че тялото ви може и да се опитва да ви каже нещо. От вас зависи дали ще го чуете.

 

За финал, доверете се на разума си и на тялото си едновременно. Не се опитвайте да изключите едното за сметка на другото.

 

Едва тогава ще сте в унисон със себе си и може да започнете да правите планове и да поставяте цели за новата година. С други думи, къща се гради на здрава основа.

Ако проявите силна емоция към едно или повече от нещата, които сте записали в таблицата, използвайте ТЕС, за да се справите с нея. Вижте тази статия, за да си припомните почките на потупване при ТЕС. 

 

Успех!

 

Ако не може да се справите сами, пишете ми. Ще търсим решението заедно. 

 

Ако намирате тази статия за полезна, моля споделете я с вашите приятели. Благодаря!


 

Гергана Радович, холистичен терапевт